Drammens Tidende (dt.no)


Oslomannen som forandret mening

Du sitter på et relativt stort vorspiel i Oslo. Spørsmålet kommer alltid opp i løpet av samtalen:
– Hvor bor du?
Svaret er selvfølgelig:
– Drammen!

Illustrasjon: Ida Skustad Thoresen/DT Drammen


Plutselig en dag, forandret alt seg.

Du sitter på et relativt stort vorspiel i Oslo. Spørsmålet kommer alltid opp i løpet av samtalen:
– Hvor bor du?
Svaret er selvfølgelig:
– Drammen!

– Ja, Drammen, ja. Ja, der har jeg hørt at det har blitt så fint?,  er svaret tilbake, pakket inn i en form av englesang og dans. Hva skal man egentlig svare til slikt?

I løpet av få sekunder er hele stua gjort om til tv-studioet til Skavlan. Og jeg er hovedpersonen. Alle vil høre min historie!

Det er nesten like interessant som om jeg var en av de innesperrede gruvearbeiderne i Chile.
– Hvordan var tiden da dere var innesperret i den mørke hulen?
– Fortell om den dramatiske redningsaksjonen!
Før jeg vet ordet av det, sitter jeg med en hel champagneflaske og godsetdrakta trædd ned over hodet i et badekar, akkurat som om jeg var hovedoppslaget i Se og Hør.

Det er sikkert en tilvenningssak, som krever litt innkjøring. Men for oss som har måtte tåle så mye dritt fra folk i Oslo, i så mange år, hadde kanskje profesjonell hjelp vært en god idé?

For i gamle dager kunne jeg også i samme situasjon se ansiktene lyse opp i begeistring. Men ikke begeistringen over at Drammen var en interessant by, men fordi vi, folket her, var det fødte mobbeofferet til oslomannen. Denne skjebnen har jeg egentlig aldri hatt noe problem med å akseptere.

Slengbemerkningene flagret. Oslomannen drar fingrene gjennom fettsleiken. Han kan holde en hel powerpointpresentasjon med grafer og det hele. Synsing og føleri på bakgrunn av hva han hadde hørt og sett på TV om Drammen og ikke minst om folka som bodde der. Etter hvert ble oslomannen tåkete og ordene fjerne.

Eigil Moe er spaltist i DT Drammen og blogger.

Jeg har tidligere bodd i Oslo. Jeg likte det godt! Minner meg en hel del om barndommen. Eksos, søppel, gravemaskiner og grå bygninger. Rett og slett Drammen på slutten av 80- og begynnelsen av 90-tallet.

På tide å trå ut av badekaret. Jeg er egentlig ganske lei av å måtte trå inn i en høyere sinnstilstand for å forklare dem hvordan Drammen har utviklet seg de siste årene. Svaret er egentlig ganske enkelt: Finn ut av  det sjæl.

Jeg går mot kjøleskapet. På tide å jekke en ny øl. Selvfølgelig! Aldri ta med deg Aass-øl på vorspiel i Oslo. Jeg snur meg og ser at halve stua sitter og nyter Aass og later som om de bare tok en helt tilfeldig flaske fra kjøleskapet.
Skamme seg, skulle de.

EIGIL MOE

 • Eigil Moe (30), født og oppvokst på Strømsø. Jobber i et reklamebyrå i Oslo og cirka 4000 unike brukere på bloggen sin. Han har vært vokalist i hardrockbandet Dead Sheriff. Drikker drinker hver fredag, og er ellers fornøyd med livet.
Share

Skrevet av

carinaalice

Leder og journalist i DT Drammen - en gratis ukeavis som kommer til alle husstander i Drammen hver onsdag.

Andre innlegg av:

Webside:http://blog.dt.no/drammen/

24

11 2010

2 Kommentarer Legg til din ↓

Nyeste kommentarer ligger øverst

 1. Thomas #
  1

  Og nå sitter vi med hjemmeadresse i skedsmo der da, og hører alle de gamle Drammenkommentarene, om stasjonsbyen vår…

 2. Mari #
  2

  Dette er noe å tenke på for Drammenspolitikere som har tekt å legge Drammen øde!! De har brukt milioner av kroner på omdømmeprosjektet, og fornyelse av sentrum!! Stenger de flere veier og bruer nå, dør sentrum. Hva skal vi med ett flott sentrum uten mennesker??


2Trackbacks/Pingbacks

 1. Tweets that mention DT Drammen » Blog Archive » Oslomannen som forandret mening -- Topsy.com 24 11 10
 2. Eigil Moe » Blog Archive » Oslomannen som forandret mening 24 11 10

Din kommentar